Volgens de notariële akte kocht Dr. W.A. van Dorp (1847-1914) op 1 april 1885 een halve hectare grond met een eenvoudig houten huis te Naarden gelegen aan de Amersfoortsestraatweg tussen Zandbergen en Jan Tabak, zijnde een deel van de boomkwekerij ‘Kweeklust' van de erven van E.W. Jurissen een bekend Naardens boomkweker geslacht. De heer van Dorp woonde in Amsterdam aan de Herengracht in het 'Bartolotti-huis' en was werkzaam als wetenschappelijk chemicus. Van Dorp was getrouwd met een kleindochter van van Rossum, Henriëtte Geertruida Holtzman (1856-1935). Het houten huis werd vergroot, de tuinen werden ingericht, en het kreeg de naam 'Klein Rubroeck' ter herinnering aan de oude familiebuitenplaats in Rotterdam. Tot 1910 werd Klein Rubroeck alleen als zomerverblijf gebruikt door de familie van Dorp. In dat jaar werd het hier getoonde grote stenen herenhuis gebouwd met binnenshuis elementen en afmetingen van het Bartolotti-huis aan de Herengracht. Dit huis is na het overlijden van mevrouw Kolff-van Dorp verkocht en in 1959-1960 afgebroken ten behoeve van nieuwbouw van het huidige flatgebouw 'Bosch van Bredius'.
Klein Rubroeck 03
Klein Rubroeck 02 kaart
Klein Rubroeck 1001
Herinneringen aan het oude huis 'Klein Rubroeck' door mevrouw H.G. Rueb-van Dorp (1883-1978), zoals gepubliceerd in de Omroeper jaargang 11 nummer 3, juli 1998: "In, ik meen ongeveer 1884, kocht mijn vader van een kweker een klein houten optrekje aan de straatweg tussen de Galgensteeg en Jan Tabak met drie hectare grond. Het had geloof ik wel een huisnummer, maar niemand wist het. Iedereen in de omtrek kende mijn ouders. Mijn vader noemde de nieuwe aanwinst 'Klein Rubroeck' als herinnering aan de buitenplaats 'Rubroeck' buiten Rotterdam, waaraan hij als kleine jongen bij zijn grootouders Van Rijckevorsel-Saint Martin zulke gelukkige jeugdherinneringen had".
Op de foto 'Klein Rubroeck' omstreeks 1908 met de Amersfoortsestraatweg en het laantje (nu Breughellaantje). Op de voorgrond rechts het hek van het huis 'Den Hul'. De kastanjeboom in de tuin van 'Klein Rubroeck' staat anno 1998 bij het begin van het Breughellaantje.