Al in 1816 deed J.P. van Rossum zijn eerste grondaankopen ten oosten van Naarden: Berghuysen en Kommerrust. Het huidige terrein van het landgoed Flevorama bestond omstreeks 1835 uit niet afgezande bossen en een heideveld. De naam Flevorama bestond nog niet en het terrein maakte onderdeel uit van het landgoed Berghuysen. Omstreeks 1837 werd een begin gemaakt met de afzanding en werd het afgegraven zand per schuit naar Amsterdam vervoerd. Dit veranderde de dorre heidegrond in goed weiland en het landschap werd verfraaid in een romantische landschapsstijl. In 1840 besloot van Rossum tot de bouw van het eerste Flevorama met op het platte dak een belvédère van waaruit met Huizen, Valkeveen en de Zuiderzee kon zien liggen. Na het overlijden van van Rossum in 1856 kocht zijn oudste dochter Hermine Marie Elisabeth, die getrouwd was met A.E. Dudok van Heel 'de Heerenhofstede, genaamd Flevorama' uit de boedel, groot 23 hectare met diverse opstallen. Het echtpaar Dudok van Heel-van Rossum lieten een nieuw Flevorama bouwen, waarvoor in 1858 de eerste steen werd gelegd. Enige tijd later werd ook het koetshuis gebouwd. Zij verhuisden vanuit Amsterdam naar Flevorama en brachten hier hun oude dag door. Zij overleed hier in 1869 en hij in 1873. Daarna bewoonde hun zoon J.P. Dudok van Heel, die van Drafna kwam, Flevorama waar hij in 1900 overleden is. Van 1901 tot 1933 was Flevorama in het bezit van andere families. In 1933 vestigde zich weer een Dudok van Heel op het landgoed. Wederom een A.E., achterkleinzoon van de eerste Dudok van Heel. Hij overleed in 1973 en zijn vrouw bleef nog tot 1989 op Flevorama wonen.
Flevorama 13 briefkaart
Flevorama 02 kaart
Zie ook de Omroeper van april 1990, jaargang 3, nummer 2, bladzijde 61 e.v. artikel van de hand van Henk Schaftenaar naar aanleiding van de verkoop van Flevorama door de familie Dudok van Heel.
Flevorama 10 het voormalige Flevorama
Olieverf op houten paneel van A. Brouwer (33x43 cm), waarop afgebeeld het voormalige Flevorama met belvédère. Dit buitenverblijf liet J.P. van Rossum omstreeks 1840 bouwen op de plek van de tabaksschuur (verbouw van tabak begonnen door J.P. van Rossum omstreeks 1824). Datering: omstreeks 1850.
Op de achterzijde van het schilderij staat een 'quasi' Latijnse tekst: zie volgende afbeelding.
Flevorama 1004
Quasi Latijnse tekst achterop het houten paneel van A. Brouwer, waarop het voormalige Flevorama is afgebeeld.
Wanneer men op de volgende snelkoppeling klikt: Latijnse tekst en vertaling en vervolgens kiest voor 'openen' dan krijgt men in een leesbaar pdf-bestand de Latijnse tekst te zien en vervolgens de Nederlandse vertaling daarvan.
Flevorama 09 uitzicht op Nieuw Valkeveen vanuit Flevorama
Olieverfschilderij door A. Brouwer omstreeks 1850, dat veel verrassende details laat zien. Uitzicht op Nieuw Valkeveen vanuit de belvédère Flevorama. Met het grote dak en de vier stevige schoorstenen manifesteert zich het huis Nieuw Valkeveen. Het statige huis heeft twee woonlagen en een zolder. De vier markante schoorstenen geven het geheel een imposante aanblik. Op de achtergrond de Zuiderzee. Het landschap op dit schilderij is na de afzanding heringericht door J.P. van Rossum. Hij was daar met recht trots op. Nog steeds behoort deze omgeving tot de fraaiste plekken van Naarden. Het weiland met de rood- en zwartbonte lakenvelders op de voorgrond is ontstaan omsreeks 1835 uit de zanderij van van Rossum op de heide bij Berghuis. Het bochtige verloop van de zanderijsloten laat de toen zo geliefde Engelse landschapsstijl zien. De hoge paal met de windwijzer erop, staat in het weiland voor Flevorama. Deze windwijzer staat op het schilderij precies op de as van de Valkeveenseweg, nu de Meentweg. Rechts van de windwijzer, op de hoek Meentweg/Huizerstraatweg, staat met witte muren en het rode dak het oudste huis van de omgeving: de oude Viersprong. Het huis de Viersprong werd verhuurd als tolhuis. Later, maar nog in de tijd van van Rossum, werd het aan anderen verhuurd. Daarachter het woonhuis van de blekerij Schoonzigt. Links van de paal en dus links van het weggetje zijn in de verte het rode dak en de witte muren te zien van boerederij Zeezigt. Rechts van de paal zijn naast elkaar zichtbaar: Schoonzigt met links het washuis en het daarbij behorende bleekveld. Links van de paal staat ook het koepeltje bij Schoonzigt. Links op de voorgrond is de zanderijsloot zichtbaar, die nu nog voor Flevorama ligt. De sloot waar het schip in ligt, is gedempt.
Flevorama 07 foto uit 1862
Zelfde afbeelding als Flevorama 06.
Flevorama 05 foto begin twintigste eeuw
Flevorama 14 foto uit 1997
Weiland voor Flevorama met rood bonte lakenvelders.