Dit Zwitserse chalet was de inzending van Zwitserland op de eerste wereldtentoonstelling te Parijs in 1860. Tijdens hun bezoek aan deze tentoonstelling heeft Joannes Petrus Dudok van Heel (1833-1900) dit aldaar gekocht, als geschenk voor z’n vrouw Aagot Frithjofna Egidius (1833-1886). Afkomstig uit Noorwegen was haar grootste wens om te wonen in een houten huis (zoals in Noorwegen). Het chalet is na de wereldtentoonstelling afgebroken en per spoor en dekschuit naar Naarden vervoerd en opgebouwd aan de Meentweg nabij de kruising de Viersprong. Het landgoed van vijf hectare kreeg de naam 'Drafna', de oude naam van de Noorse stad Drammen nabij Oslo, waar zijn vrouw geboren was. Het echtpaar Dudok van Heel, die in Amsterdam woonde, gebruikte Drafna de eerste jaren als buitenverblijf, waar ook een koetshuis, stallen, tuinmanswoning en oranjerie werden gebouwd. Van 1896 tot 1928 was Charles Boissevain, hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, eigenaar en bewoner van Drafna. Van 1928 tot 1941 was Drafna in bezit van de Stichting Theosofisch Lyceum in Naerdinclant, die het complex als school in gebruik nam (Drafna-lyceum). In 1941 is het houten chalet Drafna gesloopt en vervangen door een nieuw fantasieloos stenen huis.
Drafna 08 foto van omstreeks 1867
Drafna 02 kaart
Drafna 03 tegeltableau, gesigneerd: Amphora - Holland (datum?)
Bij het tegeltableau schreef Paddy (C.P.) Gülcher (1918-1995) de volgende tekst:
"Door mijn overgrootvader (Joannes Petrus Dudok van Heel (1831-1900)), gehuwd met Aagot Egidius uit Noorwegen (Aagot Frithjofna Egidius (1833-1886)), gekocht na zijn huwelijk; per spoor uit Parijs laten overkomen, waar het gebruikt was als Zwitsers Paviljoen op de Parijse Wereldtentoonstelling in de zeventiger jaren. De grootste wens van zijn geliefde was namelijk te wonen in een houten huis (zoals in Noorwegen). Toen zijn vader (Abraham Everardus Dudok van Heel (1802-1869)) op Flevo was overleden verhuisde hij naar Flevorama. Zijn zoon Frederik (Georg Frederik Dudok van Heel (1860-1922)), mijn grootvader, betrok toen Drafna, waarin mijn moeder en haar broers en zusters zijn geboren. Mijn grootvader had toen de kuiperij naast Flevo. Later toen mijn grootvader bij de effectenbank van zijn schoonvader Wurfbain ging werken, verhuisde hij naar Amsterdam (van Eeghenstraat) en bouwde als buitenhuis 'De Bongerd' (naast Sandbergen). Drafna is daarna verhuurd (ik meen aan een van de gezinnen Boissevain). In de dertiger jaren werd het gebruikt als school (Drafna-lyceum), zogenaamde vrije school waar veel 'lol' werd geavanceerd voor die tijd. Beroemd waren de zogenaamde Drafna-feesten. Vlak voor of in de oorlog is het houten huis afgebrand en heeft een schoensmeerfabrikant (Erdal) er een nieuw fantasieloos stenen huis gebouwd".
Formaat: 12 tegels van 15x15 cm. Breedte: 60 cm. Hoogte: 45 cm.
Drafna 17 foto
Gezicht op Drafna en op de Paardenbrug vanuit Nieuw Valkeveen.
Drafna 18 foto van omstreeks 1870
Drafna 10 foto van omstreeks 1880
Drafna 04 briefkaart
Briefkaart (datum?) met daarop een tekening van Drafna. Op de achterzijde een tekst van P.H. Witkamp (zie de volgende afbeelding: Drafna 05)
Drafna 05 achterzijde briefkaart
Tekst op de achterzijde van een briefkaart (zie de vorige afbeelding: Drafna 04)
Drafna 12 foto van omstreeks 1900
Drafna 09 briefkaart
Drafna op een briefkaart. Datering: begin twintigste eeuw.